Formidling av mat under 2. verdenskrig

Frigjøringsjubileet i mai 2015

I Saltdal ble det satt ned en komité for å ta seg av jubileumsvåren 2015. Ikke bare var det 70 år siden krigens slutt som skulle feires, også markeringa av de siste 75 åra som har gått siden krigens start måtte få sin plass. Komitéen bestod av skolene, lag og foreninger, Kirken, kommunen og Nordlandsmuseet. Det var en rekke arrangement og vi hadde et opplegg i skolehuset 8. og 9. mai og Nordneskroa var innleid til å drive kaféen under arrangementet 10. mai. Her fikk besøkende smaksprøver av ulike kaker laget av kriseoppskrifter og sikorikaffe.

Arrangement i Skolehuset

Til sammen var det omtrent 175 elever fra 7. til 10. trinn i Saltdal sammen med et tjuetalls lærer i Blodveimuseet og innom skolehuset disse dagene.

Skolehuset på bygdetunet

Skolehuset på Saltdal bygdetun er opprinnelig fra Dverset.

Skoleklasse

Skoleelvene fra 5. trinn ved Rognan barneskole kom innom skolehuset noen dager før arrangementet for å levere flotte tegninger og dikt om tema frigjøringen. Disse tegningene og dikt ble hengt opp på veggene i skolehuset.

Mat under krigen

Skoleelevene fikk smake "Svenskesuppe" etter originaloppskriften av havresuppe varianten, og tran for de tøffeste i klassene, som ble delt ut på skolene under 2. verdenskrig. Her serverer Lisa Grimstad "Svenskesuppe".

Mat i skolehuset

I tillegg fikk de også smake på potetvafler, gulrotkake og krisefyrstekake laget etter kriseoppskrifter fra krigstiden. Det ble laget et lite hefte med informasjon og oppskrifter som elevene fikk med seg hjem.

Arrangement 10. mai

Denne søndagen var det en rekke ulike arrangement med gudstjeneste, marsj langs gammelveien ned til Botn og videre gjennom Dalmovika til Bygdetunet. Her hadde Nordneskroa åpen kafé. Bilde nedenfor er fra kjøkkenet i Skippergården med Tommy Edvardsen og Lisa Grimstad.

Lisa og Tommy i Skippergården

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Formidling av kvernsteinshistorien

Kvernsteinshistorien 

Saltdal har kvernsteinsbrudd i Saksenvik og på Setså.

I Saltdalsboka 2009/2010 finnes en artikkel som oppsummerer reisen Saltdal kommune var med på sammen med de øvrige største kvernsteinskommunene i Norge: Hyllestad, Selbu, Vågå, Brønnøysund og Saltdal.

Saltdal Kvernsteinslaug

Resultatet etter "Kvernsteinsprosjektet" var at Saltdal kvernsteinslaug ble stiftet 1.9. i 2013.

Logo

Kvernsteinsmarsjen

Her har lauget arrangert den årlige Kvernsteinsmarsjen i Saksenvik som finner sted i august under Trebåt- og Rognandagan. Her er informasjon om: årets kvernsteinsmarsj. Det er også satt opp trimpostkasse i Saksenvik/Syrpan som grunneierlaget i Saksenvik er ansvarlig for. Her passerer man kvernsteinsbruddet og det er bl.a. bord og benker med grillplass og sheltersjåg. Lauget har bidratt med kvernsteinsrelaterte premier.

Formidling

I samarbeid med Nordlandsmuseet har man også fått utviklet et fast opplegg med skolene med formidling av denne kunnskapen både høst og vår. Elevene i 7. trinn får dra til Kvernsteinsbruddet i Saksenvik med omvisning. På bygdetunet får elevene smi samt omvisning i Kvernsteinsmuseet i Medby-huset.

Møsbrømlefsefestivalen

De to siste årene har også lauget deltatt under Møsbrømlefsefestivalen i juni hvor publikum kan prøve håndkverna og smake på nystekt flatbrød m.m. I tillegg har man også malt korn ved flere andledninger bl.a. på Saltdal bygdetun. Under fjorårets Kvernsteinsmarsj og under Tradisjonsmatdagan så ble det servert byggkjeks av det håndmalte kornet som ble produsert under Møsbrømlefsefestivalen. Saltdal Kvernsteinslaug fra venstre: Synnøve Sjøvold Mykleset og Lisa Grimstad. Fra Møsbrømlefsefestivalen i juni 2018 utenfor Nordneskroa.

Lefsesøndag Nordnes juni 2018

Under Møsbrømlefsefestiavlen i Rognan sentrum 15.6.19. Så deltok Irene Jansen med Kjevling og steking av flatbrød på Saltdal Kvernsteinslaug sin stand.
Kjevling av flatbrødSteking av flatbrød

Bakst i Eldhuset

Tradisjonsbakst - "klappakaker"

Sammen med Irene Jansen har vi arrangert flere dager i juli 2019 med bakst av "klappakaker" - ekte nordnorsk tradisjonsmat i Eldhuset på Saltdal Bygdetun.
 


Disse dagene har små og store fått laget "klappakaker". I tillegg inviterte vi barnehagene i Saltdal til å komme på besøk og flere tok turen til Saltdal Bygdetun.

Barnehage