Tradisjonsmatdagan 2024

I 2024 vil det være 14. gang vi arrangerer Tradisjonsmatdagan på Nordneskroa.
Siden 2022 har arrangementene våre, inkludert "Barnas dag i Bakstehuset", vært en del av de årlige kulturminnedagene i Norge.

Her vil det komme mer informasjon så snart det foreligger. Følg med!
 

 

Programmene 2011-2023

Tradisjonsmatdagan 2023 - "Levende kulturarv"
Tradisjonsmatdagan 2022 -  "Skogens og fjellets skattkammer!"
Tradisjonsmatdagan 2021 -  Ble arrangert i november tilpasset Covid-19.
Tradisjonsmatdagan 2020 -  To helger i oktober tilpasset Covid-19.
Tradisjonsmatdagan 2019 - "Kortreist mat"
Tradisjonsmatdagan 2018 - "En hyllest til hele Norges matmor"
Tradisjonsmatdagan 2017 - "Juletradisjoner i Salten"

Tradisjonsmatdagan 2016  - På grunn av en større ombygging av kjøkkenet på kroa, kunne vi tilby en buffét med et utvalg av de mest populære tradisjonsmatrettene fra 2011-2015.   

Tradisjonsmatdagan 2015 - "Mat fra krigens dager"
Tradisjonsmatdagan 2014 - "Med bl.a. Smak av 1814 - 200 års jubileum"
Tradisjonsmatdagan 2013 - "Gjestevisitt med lokale produsenter"
Tradisjonsmatdagan 2012 - "Lefser med fokus på møsbrømlefsa"
Tradisjonsmatdagan 2011 - "Retter som er i ferd med å bli glemt"

Historien bak Tradisjonsmatdagan

Nasjonal Kvernsteinsprosjekt

I forbindelse med avslutningen av et nasjonalt Kvernsteinsprosjekt som Saltdal kommune var med på i 2008-2010, ble ideen til «Tradisjonsmat-dagan» født. I Trøndelag er «Kjærring-kokardagen» et høydepunkt på det årlige markedet. Damene på gårdene besitter verdifull kunnskap om tradisjonsmat og på høstmarkedet får de anledning til å vise seg frem.

Starten

I 2011 hadde vi en ide om å lage et arrangement med gamle mattradisjoner på Nordneskroa i forbindelse med «Den kulturelle spaserstokken». Idéen fra Trøndelag var god, men hvordan skulle vi få til å lage et matarrangement som var tilpasset vår bedrift?  Vi tok kontakt med den fremste damen i bygda som har drevet egen overnattings- og serveringsbedrift. Olaug Frantsen var kjent for god tradisjonsmat og sine mange spesialiteter. Vi fikk tilegnet oss oppskrifter og ikke minst matkulturens tause kunnskap, den du ikke kan lese deg til! I oktober 2011 hadde vi vårt første arrangement med gamle mattradisjoner, som etter hvert fikk navnet «Tradisjonsmatdagan». 


2015

Mange gode hjelpere!

Å arrangere «Tradisjonsmatdagan» er svært arbeidskrevende, og det har gått med mange dugnadstimer, prøving og feiling ved testing og tolkning av oppskrifter m.m. Vi har også vært avhengig av mange gode hjelpere opp gjennom årene. Her er bl.a. damene fra I.L. & U.L. Heimhug som har vært med de siste årene på Tradisjonsmatdagan fra venstre: Anita Johansen, Wenche Annie Ruså Larsen og Berit Stolpen.

Gode hjelpere

Ansatte og familien har også bidratt

I tillegg til de ansatte på Nordneskroa har også slekt og venner stilt opp. Også lokale produsenter har deltatt med sine produkter. Til tross for alt arbeidet som ligger bak så er gleden stor når vi hører om ulike historier knyttet til minner/følelser og ulike tradisjoner som blir delt med oss og som vi også lærer av. Da er alt arbeidet verdt dette. Det mest gledelige er at mange ungdommer er interessert i tradisjonsmat og det er gledelig med tanke på fremtiden.


Tommy og Nizvet

Fra venstre: Nizvet Dzinic og Tommy Edvardsen

 

Video

I 2019 fikk vi filmet maten og nedenfor finner du resultatet fra Tradisjonsmatdagene.

Her er et lite glimt av all den gode varme tradisjonsmaten!

I tillegg kunne man få kjøpe ulike hjemmelagede produkter i Matkroken vår på Nordneskroa.

Tradisjonsbakst - "klappakaker"

Sammen med Irene Jansen har vi arrangert flere dager i juli 2019 med bakst av "klappakaker" - ekte nordnorsk tradisjonsmat i Eldhuset på Saltdal Bygdetun.
 


Disse dagene har små og store fått laget "klappakaker". I tillegg inviterte vi barnehagene i Saltdal til å komme på besøk og flere tok turen til Saltdal Bygdetun.