Hva er ei møsbrømlefse?

Dette er en spesialitet fra Salten. For en Saltenværing er møsbrømlefsa mer enn en vanlig matrett. Det er et symbol på tilhørighet og identitet! Med andre ord "ekte Sailtenkost".
På Nordneskroa er dette vår signaturrett. Det bakes 11000 møsbrømlefser i året av våre tre bakstekjerringer Berit, Irene og Lisa.

Hva består denne retten av?

Den består av ei lefse som inneholder ulike typer mel, smør, sirup, kultur/kefrimelk, vann, salt og hornsalt. Hvor de som baker lefsen steker ferdig kun den ene siden av lefsen på takka. Den andre siden skal stekes ferdig når du lager den til. Da har du på møsbrøm som smøres på den siden av lefsen som er ferdigstekt. Møsbrøm er laget av brunost, melk og sukker, som jevnes med kald melk og hvetemel. Deretter har du på litt smør og rømme i midten av lefsa.

bedriftsnettverket_saltdal_fotografkarolineoapettersen (229) steiking av ml.jpgFoto: Karoline O. A. Pettersen

Legg deretter møsbrømlefsa på den varme takka. Drei leiven rundt så den ikke blir brent. Når smøret smelter er lefsen varm. Brett den dobbelt fær du drar møsbrømlefs av takka og på tallerken. Brett deretter begge hjørnen inn mot midten på møsbrømlefsa. Den vil ha form som en konvolutt og er klar for å spises.

bedriftsnettverket_saltdal_fotografkarolineoapettersen (272) Lisa og møsbrømlefsa ute sommeren.jpgFoto: Karoline O. A. Pettersen

Hvordan spiser du den?

Riv av et hjørne og løft opp og dypp i møsbrømmen. Denne retten skal spises med fingrene, men kan også nytes med kniv og gaffel.

Foto Erik Fastvold bilde til side 18.jpgFoto: Erik Fastvold