Opplevelser i Saltdal

Saltdal har mye å by på!

Saltdal er en av Norges nasjonalparkkommuner og et populært turmål for friluftsinteresserte.


Skilt

Sykkel i Saltdal

Du kan oppleve den vakre naturen gjennom Saltdal fra sykkelsetet - velkommen til Sykkelstien. Sykkelruten starter eller stopper på Storjord og Rognan. Det sykles gjennom nydelige naturområder langs Saltdalselva eller "Dronningen i nord" som elva kalles. Dette er virkelig en sykkeltur du sent vil glemme, hvor fjord og fjell møtes i perfekt harmoni. Langs ruta er det flere fine stoppe- og serveringssteder langs sykkelstien. Du kan stoppe å handle på Storjord, Nordnes eller Røkland. Turen kan sykles i etapper. Overnattingsmuligheter finner du på Storjord, Nordnes og Rognan.

Sykkelstien

Sykkelutleie

Nå kan du leie sykkel og bestille både sykler og lunsjpakker og alt du trenger å vite finner du her. I tillegg er det informasjon i brosjyren "På 2 hjul i Saltdal" 

Sykkelstien

Dronningen i Nord


Saltdalselva renner langs E6 ned fra Saltfjellet og mot Rognan. Lønselva får næring av Junkerdalselva som kommer ned den vakre Junkerdalen ved Storjord, og herfra heter den Saltdalselva. Elva har bestander av både laks, sjøørret og sjørøye. Her finner du alt du trenger å vite om å fiske i Saltdalselva.

Det er flere gapahuker langs Saltdalselva og her er bilde av den som ligger på Nordnes.

Tommy ved Saltdalselva

 

Nordland Nasjonalparksenter

Opplev både kunst- og naturutstillinger i vakker arkitektur og naturskjønne omgivelser. Sentet består av to faglige enheter: Besøkssenter nasjonalpark Nordland og Adde Zetterquist Kunstgalleri. Her finner du mer informasjon om deres tilbud: Nordland Nasjonalparksenter og Adde Zetterquist kunstgalleri

Kunstgalleri

Turer på Storjord

Saltdal er en av kommunene i Norge som har størst areal av vernet natur, og noen av de viktigste verneområdene ligger rundt Storjord. Med andre ord et flott og godt utgangspunkt for ulike: Turer på Storjord. Husk - Ta hensyn til sårbar natur!

Hengebru Storjord ut på tur

Her finner du Saltfjell-Svartisen nasjonalpark og Saltfjellet landskapsvernområde, Junkerdalsura naturreservat og Junkerdal nasjonalpark

Lønsdal

Fiske kjemåga


Bryggene på Rognan 

Midt i sentrum på Rognan finner du de vakre 100 år gamle bryggene, og her kan du få opplev et av de aller siste autentiske bygningsmiljøene i Norge. Bryggene er kommunens Tusenårssted og betyr mye for innbyggernes identitet. På bryggene og langs fjæra er det små blå informasjonsskilt slik at man kan gå en liten fjærevandring.

Inne i Næstbybrygga er det fotoutstilling med bilder som representerer fjæra og brygga. Utstillingen vil være tilgjengelig i sommer fra mandag til lørdag kl. 10-15.

Næstbybrygga Rognan

 

Bygdetun og krigshistorie


Museet er bygd opp rundt en vakker Skippergård. Her bodde jekteskipper Ellingsen med familie fra 1750 til slutten av 1800-tallet. Øverst på tunet til Saltdal bygdetun ligger Blodveimuseet. I en tyskebrakke fra Dunderlandsdalen forteller historien om krigsfangene, deres liv og arbeid, under tyskernes regime 1942-45. En viktig reise gjennom en tid som aldri må glemmes. Her finner du mer informasjon: Saltdal bygdetun og Blodvegmuseet 

SkippergårdenStabur

Blodveimuseet

Overnatting i Saltdal

Saltdal har mange ulike overnattingssteder!

Saltdal har mange ulike typer overnattinger. Her er det som finnes av overnatting med kontaktinformasjon enten med hjemme- eller FB-side:

Rognan Fjordcamp FB logo


Rognan Hotell FB logo


Halsgården FB logo


Storeng Fjellgård  FB logo

Nordnes Kro og Camping  FB logo


Storjord Hotell  FB logo


Saltdal Turistsenter  FB logo


Junkerdal Turistsenter FB logo


Junkerdal Opplevelser 


Graddis Fjellstue  FB logo


Saltdal Jeger- og Fiskerforening har hytter på fjellet  FB logo

Opplevelser i nærområdet

Skulpturlandskap Nordland - Fauske

Denne skulpturen er lokalisert på Fauske bygdetun. Følg gruslagt sti ned til sjøen. Kunstneren er Per Barclay og skulpturen er Uten tittel. Kunstneren har bl.a. brukt Fauskemarmor som er viden kjent. Bygdetunet ligger bare et steinkast fra Fauske sentrum. Tunet ligger vendt mot fjorden omkrantset av en vakker bjørkeskog. De gamle husene forteller sin historie om den tiden som var og menneskene som levde i den.

Skulpturlandskap Nordland FauskeSkilt skulpturlandskap Nordland Fauske

Saltstraumen

Dette er verdens sterkeste havstrøm der enorme vannmasser presser seg inn og ut av det trange fjordløpet. Det er månen som bestemmer farten. Mange lar seg imponere av de mektige kreftene når straumen er på sitt sterkeste. Noen prøver fiskelykken etter Straumseien. Her finner du Saltstraumtabellen 2020.

 

Kjerringøy

Den vakre Kjerringøy har alt - en kombinasjon av kultur- og naturopplevelser. I dette vakre landskapet finner du alt fra blankskurte fjell og skinnende hvite sandstrender. Kjerringøy Handelssted - et av landets aller viktigste bygningskulturminner og det helhetlig best bevarte anlegget av denne typen i Nord-Norge.

Kjerringøy midnattsol

Besøk verdens eneste bevarte originale Nordlandsjekt!

Nordlandsjekta Anna Karoline kan du besøke på Jektefartsmuseet i Bodø som ligger i Bodøsjøen friluftsmuseum.

Anna karoline

Utsikt JFM


Polarsirkelen - den magiske grensen

Polarsirkelen setter grensen for det arktiske riket. Den nordlige Polarsirkelen markerer grensen for Arktisk, mens den sydlige markerer grensen for Antartisk. Internasjonalt går den nordlige Polarsirkelen gjennom Norge, Sverige, Finland, Russland, Alaska, Canada, Grønnland og Island. Den sydlige Polarsirkelen går hovedsaklig over hav eller nær bredden av det antartiska kontinentet. I det man kommer nord for polarsirkelen vil man kunne oppleve de to unike naturfenomenene som Nord-Norge er så kjent for; Midnattsol og Nordlys.

Mo i Rana er den byen som ligger nærmest polarsirkelen. Fra Saltdal kjører man E6 over Saltfjellet og på 650 m.o.h. finner du Polarsirkelsenteret. På senteret er det utstillinger, souvenirbutikk og kafeteria. I kinosalen vises multivisjonsprogrammet "Welcome to the Arctic", med fantastiske bilder og musikk fra polarsirkelområdet. Senteret har også eget brevhus der alle postkort blir stemplet med polarsirkelstempel. Du kan også få ditt eget polarsirkelsertifikat.

Polarsirkelsenteret

Svartisen - Norges nest største isbre

Brearmen Austerdalsisen nås via en 20 minutters båttur over Svartisvatnet kun i sommersesongen. Svartisen strekker seg over 370 kvadratkilometer pg har over hele 60 brearmer. Svartisen/Austerdalsisen er den isbreen på det eurooeiske fastland som har lavest beliggenhet, bare 20 meter over havet. Det gjør den lett tilgjengelig for breturer og opplevelser. Turen opp til Austerdalsisen går langs en 3 km lang sti.

 

 

 

Transport

Her er ulike transportmidler

Flyplass
Bodø Lufthavn er nærmeste flyplass og ligger 83 km fra Rognan.

Innenlands betjenes trafikken av:
Widerøe
Norwegian
SAS

Fly

Jernbane
Nordlandsbanen har daglige ankomster/avganger til Trondheim/Oslo morgen og kveld. I Saltdal stopper toget på Rognan, Røkland og Lønsdal stasjon.
For mer informasjon gå inn på VY. Fra 7. juni overtar SJ denne strekningen. 

Hurtigruten
Hurtigruten har hele 25 anløp i Nord-Norge.Kystruten går fra Bergen til Kirkenes med gods, post og passasjerer. Dette er kanskje verdens vakreste sjøreise!

Hurtigbåt/Ferge/Buss
Med hurtigbåt, ferge og buss kan du komme deg rundt i fylket. For mer informasjon og ruteopplysninger se: Reisnordland
Du kan reise så mye du vil med reisekortet Travel Pass Nordland i Nordland fylke med både buss og hurtigbåt.

Bil
Mange som kommer til Nordland kommer i sin egen personbil.

Bru

Men for de av dere som kommer med fly til Bodø Lufthavn så finnes følgende utleieselskap:
AVIS
Budget
Hertz
Sixt

Annen nyttig informasjon:
Ladestasjoner for Elbiler
Autopass/Bomstasjoner

Reiseguider og informasjon