Mat er mer enn bare mat. Tradisjonsmat handler like mye om historier om folk, levesett og verdiene som maten er tuftet på. Tradisjonsmat favner lokale retter som er overbrakt fra generasjon til generasjon, men også hvordan råvarene ble utnyttet, måten landbruket og jorda ble forvaltet på en fornuftig måte. Derfor er tradisjonsmat bærekraft i praksis.

Matglede

Å glede seg over og med god mat er kanskje den viktigste ingrediensen vi har tuftet Tradisjonsmatkonseptet i Nordneskroa på. Samtidig har vi med oss at tradisjoner endrer seg over tid, slik økonomi, tilgang på råvarer, redskap, impulser fra andre folkeslag, steder og kulturer alltid har påvirket oss i Norge. Vi har valgt å ta med det beste fra gammelt av inn i en ny tid og ny sammenheng i takt med livene vi lever i dag.

Bærekraft med kortreiste råvarer

Hos oss får du norsk tradisjonsmat med mange lokale, kortreiste råvarer. Gjennom mange år har vi samlet kjente og kjære oppskrifter alt fra gårder i Saltdal via Salten, Nordland og Nord-Norge forøvrig. Vi serverer gjerne med vår egen lille vri.

Møsbrømlefsa

Møsbrømlefsa  er "ekte Sailtenkost" og har blitt vår signaturrett fremfor noen. Vi har spandert et eget fat til nettopp denne retten.

Det er ekstra gledelig at stadig nye generasjoner får sansen for den tradisjonsrike varme og søte lefsa med møsbrøm, som er en søt brunostbasert fyll, gjerne med rømme og litt smeltet smør. Hver bygd i Salten har gjerne sin lokale variant av lefse og fyll. Har du først fått smaken på møsbrømlefse, blir du hektet!

Vi har utviklet "Den lille Møsbrømlefse" for nybegynnere og for de minste. De minste har fått eget barnefat som møsbrømlefsa serveres på og de kan trygt spise med bare fingrene!

IMG_9632 Tommy og barnemøsbrømlefsa.jpg

Blir du hektet, kan du kjøpe både møsbrømlefser og møsbrøm i matkroken hos oss eller i den nye nettbutikken vår. 

Vår møsbrømlefse må bare oppleves, ta turen til nordneskroa!
 

Tradisjonsmatdagan

Hvert år i oktober arrangerer vi Tradisjonsmatdagan der vi setter fokus på matretter og mattradisjoner som er i ferd med å bli glemt. Det er ennå uvisst om vi kan arrangerer Tradisjonsmatdagan i 2020 på grunn av COVID 19 og alle restriksjonene som foreligger. Men følg med på nettsiden og FB logo

Tradisjonsmat og formidling

Vi prøver å formidle våre retter i det daglige. Av og til har vi bakedager på Nordneskroa hvor vi viser hvordan vi lager møsbrømlefse, flatbrød m.m. Av og til har vi ulike arrangement hvor formidling er helt sentralt.

I tillegg har vi samarbeid med både Nordlandsmuseet avdelig Saltdal og Saltdal Kvernsteinslaug som vi har litt informasjon nedenfor.

Tradisjonsbakst - "klappakaker" m.m.

Sammen med Irene Jansen arrangerte vi flere dager sommeren 2019 med bakst av "klappakaker" - ekte nordnorsk tradisjonsmat i Eldhuset på Saltdal Bygdetun. 

Gruppebildet Trollskogen barnehageHer er gruppebilde av Trollskogen Barnehage som besøkte oss i eldhuset på bygdetunet.

Formidling av mat under 2. verdenskrig i skolehuset på Saltdal bygdetun:
Mat under krigenSkoleelevene fikk smake "Svenskesuppe" etter originaloppskriften av havresuppe varianten, og tran for de tøffeste i klassene, som ble delt ut på skolene under 2. verdenskrig. Her serverer Lisa Grimstad "Svenskesuppe".

Mat i skolehusetI tillegg fikk de også smake på potetvafler, gulrotkake og krisefyrstekake laget etter kriseoppskrifter fra krigstiden. Det ble laget et lite hefte med informasjon og oppskrifter som elevene fikk med seg hjem.

Kvernsteinsformidling

Lauget  har deltatt i flere år under Møsbrømlefsefestivalen i juni hvor publikum kan prøve håndkverna og smake på nystekt flatbrød m.m. I tillegg har man også malt korn ved flere andledninger bl.a. på Saltdal bygdetun. Under fjorårets Kvernsteinsmarsj og under Tradisjonsmatdagan så ble det servert byggkjeks av det håndmalte kornet som ble produsert under Møsbrømlefsefestivalen. 

Lefsesøndag Nordnes juni 2018

Saltdal Kvernsteinslaug fra venstre: Synnøve Sjøvold Mykleset og Lisa Grimstad. Fra Møsbrømlefsefestivalen i juni 2018 utenfor Nordneskroa.

Bondevenn 

Nordneskroa ble tildelt prisen Bondevenn i 2015 for å: "fremme lokal norsk tradisjonsmat" i regi fra Norges Bondelag. Prisen ble delt ut lokalt av Saltdal bondelag.