Hefte om Møsbrømlefsa

Møsbrømlefsa er et symbol på tilhørighet og identitet for en ekte Saltenværing.

Hefte om møsbrømlefsa - lær å bake dine egne!

Vi tilbyr en "møsbrømlefseopplevelse" i Bakstehuset på Nordnes til alle som ønsker å lære å bake sine egne lefser! I denne forbindelse har vi utarbeidet et hefte som inneholder litt om: møsbrømlefsas historie, tradisjoner rundt møsbrømlefsa, baketradisjoner, oppskrifter og ikke minst gode tips og råd for å lykkes med bakingen. Vi har tatt med informasjon som vi samlet inn fra hefte Møsbrømlefsa - ekte "Sailtenkost", som ble lansert under Møsbrømlefsefestivalen i 2018. Opplaget var på 800 stk. som er utsolgt. I tillegg har vi tatt med nye tradisjoner i dette nye hefte. Dette hefte får alle som deltar på denne opplevelsen.

Forside nytt hefte - kurs.jpg

Til de som ikke har anledning for å delta på denne opplevelsen, men ønsker å ha litt informasjon om historikk og tradisjoner rundt møsbrømlefsa, så er hefte tilgjengelig for salg i nettbutikken.


 

Møsbrømlefsefestival i Saltdal

Møsbrømlefsefestival 2022

Lørdag 18. juni feirer festivalen 5-årsjubileum i Rognan sentrum med underholdning fra scene og loddsalg.

Møsbrømlefser til Kr. 100,- i alle boder. Handelsmarked i Rådhusparken, og i tillegg arrangeres Pride-Parade i regi av Salten Pride.

Nordneskroa har egen stand i Rognan sentrum. I tillegg er Bakstehuset på Nordnes åpent fra kl. 12-16 på lørdag 18. juni. Her byr vi på møsbrømlefser inklusive saft eller karvete som serveres av Bakstekjerringene Irene og Lisa.

Velkommen!

 

Møsbrømlefsefestivalen 2020-2021

Møsbrømlefsefestivalen ble avlyst i 2020. I 2021 ble det feiret Møsbrømlefsas dag lørdag 19. juni på grunn av Covid-19 situasjonen i landet.
 

Møsbrømlefsefestivalen 2019

Festivalen ble arrangert  i Saltdal 14.-16. juni 2019. Møsbrømlefsefestivalen har en egen facebookside og her kan du finne mer informasjon:

FB logo

Det er Saltdal Handelstand som arrangerer festivalen og i 2018 var det over 2000 besøkende i Rognan sentrum. Denne lørdagen ble det solgt ca. 5.000 møsbrømlefser på under 5 timer.

I 2019 var det ulike aktiviteter de fire dagene under festivalen med bl.a. "Lefsebakekurs" på ungdomshuset i Russånes, "Historier og tradisjoner rundt møsbrømlefsa" på Rognan Samfunnshus. Her ble det også delt ut en velfortjent hederspris til: Helfrid Pettersen, Møsbrømlefsefestival i Rognan sentrum og "Lefsesøndag på Nordneskroa" og "Mariskodagen på Storjord". Her er et stemningsbilde utenfor stand på lørdag 15.6.19.

Rognan sentrum 15.6.19.
Nordneskroa deltok på stand i Rognan sentrum sammen med Saltdal Kvernsteinslaug og Graddis Fjellstue. Fra venstre: Katarzyna Piecuch, Tommy Edvardsen og Mariola Borkowska Danda.

NordneskroaSaltdal Kvernsteinslaug fra venstre: Irene Jansen, Synnøve Sjøvold Mykleset, Liv Krane og Finn Rønnebu, Nordlandsmuseet.

Kvernsteinslauget 15.6.19.

I tillegg avslutet vi hele møsbrømfestivalen med lefsesøndag på Nordneskroa, slik som i 2018 med stand utenfor Nordneskroa i det flott været. Mange hadde tatt turen til Nordnes i dag.

Parkeringsplassen

Lefsesøndag 16.6.19.På stand utenfor Nordneskroa fra venstre: Tonje Edvardsen Grimstad og Mariola Borkowska Danda som serverer møsbrømlefse.

 

Møsbrømlefsefestivalen 2018

Møsbrømlefsefestivalen i Saltdal ble arrangert for første gang 14. juni til 17. juni i 2018.

Det ble arrangert et foredrag torsdag 14. juni på Rognan Samfunnshus - "Historier og tradisjoner rundt møsbrømlefsa" v/Tommy Edvardsen og Karen Holm Johansen. Utdeling av Møsbrømlefsefestivalens hederspris 2018 som gikk til Olaug Frantzen. Underholdning, loddsalg og servering av møsbrømsnurrer og møsbrømvafler. Dialogkafé. Salg av Karen Holm Johansens bok "Jerngryta" og Nordneskroa's hefte "Møsbrømlefsa - ekte Sailtenkost"

Lørdag 16 juni var det "Møsbrømlefsefestival i Rognan sentrum"

Offisiell åpning med bl.a. Geir Liepelt deklamerer dikt av Petter Dass.
 

 

Salg av møsbrømlefser og relaterte produkter. Underholdning fra scenen med musikalske innslag, intervjuer m.m. Nordneskroa hadde stand sammen med Saltdal Kvernsteinslaug og I.L. & U.L. Heimhug. Her er Even Olsen og Anniken Skjelstad på Nordneskroa sin stand.

Stand 2018


Kåring av Årets møsbrømlefse i Salten og kåring av beste stand som ble Nordneskroa. Her er Tommy Edvardsen og Lisa Grimstad sammen med Ordfører og jurymedlem Rune Berg og juryformann Ingelin Noresjø.

Kåring av beste Møsbrømlefse 2018

Søndag 17. juni arrangerte vi "Lefsesøndag på Nordnes". Saltdal Kvernsteinslaug var også representert ved Synnøve Sjøvold Mykleset og Lisa Grimstad. Her er noen bilder fra arrangementet.

Møsbrømlefsefestival 2018

Sommertoget 2017

Sommeren 2017

Startet NRK's Sommertog fra Bodø 27. juni. 8 uker senere avsluttet reisen til endestasjonen i Sarpsborg. Da hadde Sommertoget vært gjennom 118 kommuner.

Sommertoget stoppet innom Rognan Stasjon 28. juni. I beste sendetid fikk Tommy Edvardsen anledning til å presentere Møsbrømlefsa på vegne av neste års Møsbrømlefsefestival. Noe nytt og det eneste i sitt slag! Nordneskroa økte salget av møsbrømlefser med 50 % etter denne sendingen på NRK. Programlederne fra NRK var Nicolay Ramm og Jeannette Platou som selvsagt fikk smake! Her er noen bilder som vi fikk tatt:

NRK og Tommy

Tommy

Sommertoget