Hefte om Møsbrømlefsa

Tradisjoner rundt møsbrømlefsa

Dette er lefsa alle fra Salten reiser hjem for å spise! 
Vi har greid å få samlet ulike tradisjoner og ulik tilbehør som serveres med denne retten som vi har fått samlet i et eget hefte. 
Mange av de gamle oppskriftene er muntlig overlevert. Vi kan nevne noen varianter som er beskrevet nærmere i hefte:

- Hvitt søvel
- Kjernemelksgrøt/melkegrøt/surmelksgrøt
- Møsbrøm/søvel/prim
- Tilbehør til møsbrømlefsa
- Kjøttlefse
- Fisk som tilbehør
- Karvete


Øvrig innhold i hefte


- Historikk - baketradisjoner
- Et utvalg av oppskrifter på møsbrømlefse
- Inspirasjon til nye produkter

 

For salg


Heftet Møsbrømlefsa - ekte "Sailtenkost" ble lansert under Møsbrømlefsefestivalen i 2018.
Vi selger heftet for kr. 50,- i nettbutikken.


Forside heftet

Sommertoget

Sommeren 2017

Startet NRK's Sommertog fra Bodø 27. juni. 8 uker senere avsluttet reisen til endestasjonen i Sarpsborg. Da hadde Sommertoget vært gjennom 118 kommuner.

Sommertoget stoppet innom Rognan Stasjon 28. juni. I beste sendetid fikk Tommy Edvardsen anledning til å presentere Møsbrømlefsa på vegne av neste års Møsbrømlefsefestival. Noe nytt og det eneste i sitt slag! Nordneskroa økte salget av møsbrømlefser med 50 % etter denne sendingen på NRK. Programlederne fra NRK var Nicolay Ramm og Jeannette Platou som selvsagt fikk smake! Her er noen bilder som vi fikk tatt:

SommertogetTommyNRK og Tommy

 

Møsbrømlefsefestival i Saltdal

Møsbrømlefsefestivalen 2020

Det ser mørkt ut for årets møsbrømlefsefestival. På grunn av Koronasituasjonen så er reglene for kulturarrangement med mer enn 500 personer forbudt i første omgang frem til 1. september.
 

Møsbrømlefsefestivalen 2019

Festivalen ble arrangert  i Saltdal 14.-16. juni 2019. Møsbrømlefsefestivalen har en egen facebookside og her kan du finne mer informasjon:

FB logo

Det er Saltdal Handelstand som arrangerer festivalen og i 2018 var det over 2000 besøkende i Rognan sentrum. Denne lørdagen ble det solgt ca. 5.000 møsbrømlefser på under 5 timer.

I 2019 var det ulike aktiviteter de fire dagene under festivalen med bl.a. "Lefsebakekurs" på ungdomshuset i Russånes, "Historier og tradisjoner rundt møsbrømlefsa" på Rognan Samfunnshus. Her ble det også delt ut en velfortjent hederspris til: Helfrid Pettersen, Møsbrømlefsefestival i Rognan sentrum og "Lefsesøndag på Nordneskroa" og "Mariskodagen på Storjord". Her er et stemningsbilde utenfor stand på lørdag 15.6.19.

Rognan sentrum 15.6.19.
Nordneskroa deltok på stand i Rognan sentrum sammen med Saltdal Kvernsteinslaug og Graddis Fjellstue. Fra venstre: Katarzyna Piecuch, Tommy Edvardsen og Mariola Borkowska Danda.

NordneskroaSaltdal Kvernsteinslaug fra venstre: Irene Jansen, Synnøve Sjøvold Mykleset, Liv Krane og Finn Rønnebu, Nordlandsmuseet.

Kvernsteinslauget 15.6.19.

I tillegg avslutet vi hele møsbrømfestivalen med lefsesøndag på Nordneskroa, slik som i 2018 med stand utenfor Nordneskroa i det flott været. Mange hadde tatt turen til Nordnes i dag.

Parkeringsplassen

Lefsesøndag 16.6.19.På stand utenfor Nordneskroa fra venstre: Tonje Edvardsen Grimstad og Mariola Borkowska Danda som serverer møsbrømlefse.

 

Møsbrømlefsefestivalen 2018

Møsbrømlefsefestivalen i Saltdal ble arrangert for første gang 14. juni til 17. juni i 2018.

Det ble arrangert et foredrag torsdag 14. juni på Rognan Samfunnshus - "Historier og tradisjoner rundt møsbrømlefsa" v/Tommy Edvardsen og Karen Holm Johansen. Utdeling av Møsbrømlefsefestivalens hederspris 2018 som gikk til Olaug Frantzen. Underholdning, loddsalg og servering av møsbrømsnurrer og møsbrømvafler. Dialogkafé. Salg av Karen Holm Johansens bok "Jerngryta" og Nordneskroa's hefte "Møsbrømlefsa - ekte Sailtenkost"

Lørdag 16 juni var det "Møsbrømlefsefestival i Rognan sentrum"

Offisiell åpning med bl.a. Geir Liepelt deklamerer dikt av Petter Dass.
 

 

Salg av møsbrømlefser og relaterte produkter. Underholdning fra scenen med musikalske innslag, intervjuer m.m. Nordneskroa hadde stand sammen med Saltdal Kvernsteinslaug og I.L. & U.L. Heimhug. Her er Even Olsen og Anniken Skjelstad på Nordneskroa sin stand.

Stand 2018


Kåring av Årets møsbrømlefse i Salten og kåring av beste stand som ble Nordneskroa. Her er Tommy Edvardsen og Lisa Grimstad sammen med Ordfører og jurymedlem Rune Berg og juryformann Ingelin Noresjø.

Kåring av beste Møsbrømlefse 2018

Søndag 17. juni arrangerte vi "Lefsesøndag på Nordnes". Saltdal Kvernsteinslaug var også representert ved Synnøve Sjøvold Mykleset og Lisa Grimstad. Her er noen bilder fra arrangementet.

Møsbrømlefsefestival 2018
Festivalen 2018

Salten mat på Fauske

Nordneskroa/Tradisjonsmatdagan

Vi deltok på Salten Mat 27. og 28. september på Fauske. 

Salten mat september 2019Fra venstre: Even Olsen, Irene Jansen, Lisa Grimstad og Tommy Edvardsen.

Salten mat - Even og MariolaEven Olsen og Mariola Borkowska-danda venter på gjester som vil ha møsbrømlefse.

Salten mat - standPå vår stand hadde vi servering av møsbrømlefser med karvete eller saft. Møsbrømlefse med surmelksgrøt eller saltsei. I tillegg solgte vi bl.a. Møsbrømlefsehefte m.m.

Kø Det var mange som ville kjøpe møsbrømlefser.

Lisa salg av møsbrømlefserVi solgte også 8 pk med møsbrømlefser og søvel/prim i beger. I tillegg solgte vi spø, seilduk og kjelve som Knaggen i Saltdal produserer.

Bondens marked flott værVæret var helt fantastisk og viste Fauske fra sin beste siden. Det var mange som tok turen til Fauske denne helgen. Mye god lokalmat og gode produkter fra hele distriktet.